Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chystáme nový projekt!! JAZZ PICTURES ABOUT MY COUNTRY

4. 6. 2012
AMP12005 - JAZZ PICTURES ABOUT MY COUNTRY
Projekt  profesora pražské konzervatoře, virtuózního kontrabasisty, ale též bubeníka a skladatele Tomáše Vybírala, výtvarné skupiny RASTR a Lucie Kukulové, která projekt podporuje organizačně pod hlavičkou svého vydavatelství Amplión Records. Jedná se tedy o hudebně-výtvarný počin na motivy cyklu symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast. Tomáš Vybíral se nechal  inspirovat  názvy a náladou skladeb a kratičkými hudebními tématy, která dále rozvíjel v jazzových variacích. Vzniklo tak šest originálních kompozic, doplněných písňovými texty, které se daných témat týkají převážně symbolicky (v Blaníku jsou to rytíři svobody dřímající v nitru každého z nás, u Šárky věčný "boj" mezi mužem a ženou a mužská slabost proti ženským zbraním, Z českých luhů a hájů vyvěrá vzpomínka na dětství etc..)  Vybíral přizval ke spolupráci členy svého jazzového tria - přední nejen jazzové umělce Ondřeje Štajnochra a Františka Krtičku a zpěvačku Zuzanu Mikulcovou.
Výtvarná skupina RASTR je volným sdružením čtyř umělců: Miloše Englbertha, Jindřicha Hájka, Jakuba Kándla (malíři) a Jiřího Machta (fotograf), kteří na téma Vybíralových skladeb připravují kolekci minimálně 12ti obrazů. Premiéra tohoto projektu (koncert a vernisáž obrazů) se chystá na 5.listopad 2012. Místo je v jednání, pevně doufáme, že to bude malý sál či oranžérie Žofín. Na tento den připadá  130. výročí prvního uvedení Smetanovy Mé Vlasti právě na pražském Žofíně. Koncert i výstavu dále chystáme uspořádat na mnoha dalších místech ČR a celý projekt nabídnout  do zahraničí (např.Českým Centrům).
          Album (CD)  bude doplněno tištěným katalogem vzniklých obrazů. 
         JAZZ PICTURES ABOUT MY COUNTRY je nejen poctou velkému národnímu skladateli, ale zárověň pokorným a vkusným experimentem v propojení hudebních žánrů, výtvarného a hudebního světa a v neposlední řadě připomenutím síly niterné symboliky témat Smetanových symfonických básní a jejch rezonance  do současnosti.